Producent
Zakwaszenie

Co to jest zakwaszenie ?


Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawą prawidłowego przebiegu wszystkich procesów życiowych. By organizm dobrze funkcjonował musi być zachowany odpowiedni stosunek pierwiastków, a właściwie anionów i kationów w płynach ustrojowych, dzięki czemu zapewnione jest właściwe pH płynów. Składniki mineralne decydują o utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Część z nich jest kwaso- część zasadotwórcza. Do tych pierwszych należą przede wszystkim: fosfor, chlor i siarka. Do drugich: wapń, magnez, potas i sód. Są one zazwyczaj obecne w pokarmach jednocześnie, a o określonym wpływie pokarmu decyduje ich wzajemny stosunek.
Żeby nie było wątpliwości:to czy produkt ma wpływ zakwaszający czy alkalizujący nie ma nic wspólnego z jego smakiem!

Wiele owoców na kwaśny smak, a pomimo to wywierają one wpływ alkalizujący (np. cytryna). Odczuwana kwaśność wynika z obecności kwasów: cytrynowego i jabłkowego, które zostają w organizmie rozłożone do dwutlenku węgla i wody. Najogólniej rzecz ujmując pokarmy roślinne (za wyjątkiem potraw zbożowych) wywierają działanie zasadotwórcze, zwierzęce - kwasotwórcze."
Wskażnik pH poniżej 7 oznacza odczyn kwaśny , a powyżej 7 odczyn zasadowy.
Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi ok. 7,4.  Podstawą zdrowia jest więc utrzymywanie organizmu w  stanie lekko zasadowym.
Nawyki żywieniowe mają najważniejszy wpływ na stan naszego zdrowia. Zjadanie zbyt dużej ilości pokarmów kwasotwórczych (białka zwierzęce, zboża, tłuszcz, cukier) lub zbyt małej ilości produktów alkalizujących (owoce, warzywa) powoduje, że organizm broniąc się przed groźnym dla życia spadkiem pH:
- pobiera minerały (wapń, sód, potas i magnez) - ze wszystkich możliwych organów ciała i kości, by dzięki nim zneutralizować kwasy i usunąć je z organizmu.
- odkłada coraz większą ilość odpadów kwasowych, których nie jest w stanie zneutralizować i usunąć w tkance tłuszczowej, stawach i innych organach

Kolejnym mechanizmem wywołującym zakwaszenie organizmu jest niewłaściwy sposób komponowania posiłków. Wiadomo, że zasadowe węglowodany są trawione już w jamie ustnej, a kwasowe białka dopiero w żołądku. Gdy zjadamy je razem i na dodatek w pośpiechu - organizm sobie nie radzi i znowu dochodzi do magazynowania nadwyżki kwasów.


Oczywiście  zła dieta to nie jedyny czynnik zakwaszenia. Nagromadzenie kwasów może nastąpić między innymi jako efekt:


- stresu i szybkiego tempa życia
- nadużywania kofeiny, nikotyny i alkoholu
- przyjmowania leków i syntetycznych suplementów
- nadwagi i braku ruchu
- zbyt intensywnego wysiłku fizycznego
- zatrucia metalami ciężkimi
- picia zbyt małej ilości wody


W naszym ciele nie ma organu ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów.
Jeśli zakwaszenie przekracza możliwości obronne organizmu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów. Najlepszymi przykładami lokalnego nagromadzenia kwasów są:


- bóle mięśni - gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach
- dna moczanowa - miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w stawach
- nadkwasota i zgaga - nadmiar kwasów żołądkowych, powodujących stany zapalne błony śluzowej żołądka
Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu są:
- duży brzuch
- obfita tkanka tłuszczowa
- baryłkowaty kształt tułowia
- sztywny kręgosłup  
- mało elastyczna, wiotka skóra i brzydka cera
- podpuchnięte oczy
- przewlekłe bóle głowy, stawów i mięśni
- stałe zmęczenie ( nie ustępujące po odpoczynku)
- ciągłe poddenerwowanie i niepokój
- osłabienie odporności,
- syndrom przewlekłego zmęczenia,
- ogólne wyczerpanie,
- alergia,
- astma (nadwrażliwość tzw. drzewa oskrzelowego wskutek nadmiernego zakwaszenia),
- trądzik pospolity,
- miażdżyca,
- zapalenia stawów (dna moczanowa),
- zwyrodnienie stawów  (degeneracja chrząstki stawowej),
- nowotwory (energia dla rozwoju komórek rakowych powstaje podczas fermentacji czyli  beztlenowej przemianie materii i zakwaszania, przeciwdziała zaś dotlenienie),
- grzybice – wewnętrzne (np. kandydoza) i zewnętrzne,
- bóle głowy (nieprawidłowa przemiana materii wskutek „głodu tlenowego” – niespalone substancje są źródłem toksyn i trujących kwasów przedostających się do mózgu; ból jest wołaniem o jak najszybsze usunięcie kwasów),
- zimne ręce i stopy – efekt przewlekłej sytuacji stresowej; reakcją na stres są impulsy zwężające światło naczyń krwionośnych, co z kolei prowadzi do upośledzenia krążenia i pogorszenia zaopatrzenia w tlen, a to z kolei do powstawania nadmiaru kwasów; tkanki bronią się przed nadmiarem kwasów zawężając jeszcze bardziej naczynia, krążenie krwi upośledza się również jeszcze bardziej i ... mamy do czynienia z błędnym kołem,
- choroba wrzodowa układu pokarmowego,
- kurcze mięśni (mechanizm podobny jak przy zimnych stopach),
- migreny,
- cellulit,
- nadwaga – łatwiej pozbyć się jej dysponując dobrą rezerwą alkaliczną,
- dolegliwości kręgosłupa (złogi kwasów uszkadzają więzadła stawów),
- próchnica – efekt działania m.in. kwasu mlekowego uszkadzającego szkliwo,
- „zespół następnego dnia” (popularnie nazywany kacem),
- zapalenie jelit (choroba Leśniowskiego Crohna),
- szum w uszach,

Uwaga! Diety odchudzające zakwaszają organizm. Z jednej strony prowadzą do uwalniania z tkanki tłuszczowej kwasów ketonowych, z drugiej zaś często są nieodpowiednio zbilansowane (zbyt mało węglowodanów w porównaniu do białek i tłuszczów).

Nadmiar kwasów a dolegliwości reumatyczne

Nadmiar kwasów jest odpowiedzialny prawie za wszystkie choroby przewlekłe albo wyzwalające objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Szczególnie ważną rolę odgrywa przy wszystkich schorzeniach reumatoidalnych. Odłożone w tkance łącznej kwasy, niezależnie od innych czynników, uszkadzają kości i chrząstki stawowe. Od zakwaszenia bierze początek większość zależnych od przemiany materii schorzeń kości, stawów i dyskopatii.
Złogi soli różnych kwasów są wyraźne zwłaszcza w mięśniach górnej części pleców i szyi, a także w okolicach kości krzyżowej. Można tam z łatwością wyczuć "guzki".
W wyniku niewłaściwej diety (zwykle po obfitym jedzeniu i piciu) wiele osób natychmiast odczuwa dolegliwości w dolnej części pleców lub różnych stawach.
Często połączenie nadwagi, nadmiaru kwasów i chorób stawów tworzy jednostkę chorobową, która jest olbrzymim obciążeniem dla organizmu. Najbardziej drastycznym przykładem jest ostry atak dny moczanowej, przy którym następuje gromadzenie się kwasu moczowego, najczęściej w stawach dużego palca stopy. Kwas powoduje ostry stan zapalny. Każdy chory na dnę otrzymuje leki łagodzące ból. Nadmiar kwasów, który jest rzeczywistą przyczyną schorzenia, nie jest jednak neutralizowany.
Zlikwidowanie nagromadzonych w organizmie złogów wymaga czasu. W takich przypadkach odkwaszanie trzeba przeprowadzać bardzo długo. Sukces terapii jest widoczny wówczas, gdy chory potrzebuje coraz mniej leków przeciwreumatycznych. Zaleca się również stosowanie diety niskosodowej i niskobiałkowej.

Jak można zapobiegać zakwaszeniu ?
Najlepiej byłoby przebadać pH krwi, jednak nie zawsze daje to realne spojrzenie na zakwaszenie reszty organizmu. Dobrym pomysłem jest badanie moczu za pomocą specjalnych papierków lakmusowych. Jeśli stwierdziliśmy nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym:
- przyjmować wystarczające ilości płynów.
W zależności od wzrostu i masy ciała danej osoby niezbędne jest picie przeciętnie od 2 do 3 litrów czystej wody wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty. Pić należy maksymalnie pół szklanki jednorazowo, nie popijać posiłków- napić się pół godziny przed lub godzinę po posiłku.
- zmodyfikować dietę.
Należy spożywać jak najmniej mięsa wieprzowego, zwiększyć ilość tłuszczy, wyeliminować cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców oraz białka.
- jeść powoli i dokładnie przeżuwać każdy kęs.
- unikać sodu (soli kuchennej).

Potencjalna zdolność niektórych produktów spożywczych do zakwaszania lub alkalizowania

Potencjalna zdolność niektórych produktów spożywczych do zakwaszania lub alkalizowania


PRODUKTY KWASOTWÓRCZE

cm3 NaOH o stężeniu 0,1 mola/dmpotrzebne do zobojętnienia popiołu ze 100g produktu

PRODUKTY ALKALIZUJĄCE

Wieprzowina

286

Buraki

Wątroba wieprzowa

236

Czarne porzeczki

Kasza jęczmienna

175

Cytryny

Szynka

162

Wiśnie

Jaja

162

Marchew

Dorsz

162

Pomidory

Wołowina

137

Śliwki

Płatki owsiane

132

Agrest

Cielęcina

124

Sałata

Śledź

115

Gruszki

Ziemniaki

89

Truskawki

Ryż

76

Ogórki

Ser tylżycki

54

Jabłka

Makaron

38

Kapusta

Mleko

27

Cebula


W większości produktów spożywczych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze. Źródłem pierwiastków zasadotwórczych są warzywa i owoce. W fasoli przeważają składniki alkalizujące, natomiast w grochu i soi składniki zakwaszające.
W owocach i niektórych warzywach składniki mineralne występują w postaci soli takich kwasów organicznych, jak kwas cytrynowy (cytryny, ananasy, pomidory), kwas jabłkowy (jabłka, śliwki, pomidory), winowy (winogrona), szczawiowy (niedojrzałe pomidory, truskawki, rabarbar, szpinak, szczaw) czy kwas benzoesowy (żurawiny, borówki) Wszystkie te kwasy nadają produktom smak kwaśny, jednak ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową jest różny. Należy zwrócić uwagę, że potencjalna zdolność do alkalizowania wykazywana przez większość warzyw, owoców oraz mleko jest mniejsza niż potencjalna siła kwasotwórcza produktów mięsnych. Wynika z tego, że dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej w diecie powinny ilościowo przeważać produkty zasadotwórcze ( 80% do 20%).

 

 

Jeżeli są Państwo zainteresowani rozszerzeniem wiedzy na temat kuracii i samą kuracją to jesteśmy dostępni pod tel: 795 456 699 lub  e-mail bir4@wp.pl

 

Serdecznie zapraszamy do współpracy gabinety i salony zajmujące się profilaktyką, ochroną zdrowia i urody.



Google+