INITIUM
WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY
czyli jak powstaje „jajo wzbogacone” bogate w lecznicze biosubstancje oraz jak z tego jaja pozyskuje się "Wzbogacone Ovofosfolipidy".
Naukowcy są zgodni: jajo to skarbnica najcenniejszych substancji, dzięki którym współczesna medycyna jest w stanie podjąć działania w prewencji i w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Niestety w zwykłej spożywczej formie jaja, jakie spożywamy na co dzień, tych niezwykle ważnych i korzystnych dla naszego organizmu biosubstancji, jest zbyt mało, żebyśmy mogli mówić o właściwościach prozdrowotnych.
Znając życiodajne cechy kurzych jaj, uczeni badali możliwości naturalnego sposobu, którym można by jeszcze bardziej podnieść ich medyczną wartość. Tak w efekcie projektu “Ovocura” powstały „jaja wzbogacone”, których sekret tkwi w doborze odpowiednich warunków chowu oraz w prowadzonym pod ścisłym nadzorem procesie żywienia kur. Hodowla odbywa się tylko w jednej, spełniającej najwyższe wymogi, fermie kur w Polsce. Nioski dostają paszę o opatentowanym składzie, opartą na naturalnych składnikach. Są to preparaty z torfu, olej rzepakowy, olej lniany oraz algi morskie. W efekcie uzyskuje się jaja, które oprócz zwiększonej zawartości witamin, są 12-krotnie bogatsze w kwasy tłuszczowe omega-3.
Zawartość “wzbogaconych jaj" jest suszona, a z żółtka, w specjalnym, opatentowanym procesie technologicznym pozyskiwane są unikalne "Wzbogacone Ovofosfolipidy".
"Wzbogacone Ovofosfolipidy" posiadają znacznie wyższą wartość prozdrowotną i biomedyczną w porównaniu do preparatów zawierających fosfolipidy pochodzenia roślinnego. Wynika to przede wszystkim z odmiennego składu kwasów tłuszczowych w strukturze ovofosfolipidów. W fosfolipidach pochodzenia roślinnego (np z soi) jedynym reprezentantem kwasów tłuszczowych omega-3 jest wyłącznie kwas typu ALA (alfa linolenowy), natomiast w przypadku ovofosfolipidów paleta kwasów omega-3 jest znacznie szersza. Ovofosfolipidy poza kwasami ALA, zawierają również najbardziej cenne dla życia kwasy tłuszczowe DHA (dokozaheksaenowe), a w “jajach wzbogaconych” również kwas EPA (eikozapentaenowy). Ponadto przyswajalność “Wzbogaconych Ovofosfolipidów” jest nieporównywalnie większa w stosunku do innych preparatów w których kwasy tłuszczowe EPA i DHA występują w formie trójglicerydów.
WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY posiadają znacznie wyższą wartość prozdrowotną i biomedyczną niż preparaty z fosfolipidami pochodzenia roślinnego.
Istotne jest również, że dostępne handlowo preparaty lecytyny sojowej nie mogą być stosowane przez pewną grupę osób uczulonych na białko sojowe, którym preparaty lecytynowe mogą być zanieczyszczone, stąd też ovofosfolipidy z żółtka jaj stanowią atrakcyjną alternatywę. Posiadają też znacznie większe spektrum zastosowań nutraceutycznych i biomedycznych.
Tego niezwykle cennego składnika, jest tak niewiele, że do wyprodukowania jednej butelki preparatu OVOBIOVITA Initium (250 ml), który zawiera 42.5g ovofosfolipidów (17%) niezbędne jest wykorzystanie aż 30 szt. "jaj wzbogaconych".
OVOFOSFOLIPIDY (wzbogacone) - zawarte w produkcie są wytworzone w ramach specjalnej, opatentowanej metody naturalnego wzbogacania jaj i innowacyjnej technologii izolacji ovosforolipidów, które są nośnikami długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 (ALA, EPA, DHL), zawierają również cholinę.
KWAS EIKOZAPANTEANOWY (EPA) I KWAS DOKOZAHEKSAENOWY (DHA) - przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca - korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA.
KWAS DOKOZAHEKSAENOWY (DHA) - przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i prawidłoweg widzenia - korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie.
CHOLINA - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, metabolizmu tłuszczów raz prawidłowego funkcjonowania wątroby.
ZIELONA HERBATA - wykazuje działanie antyoksydacyjne, pomaga zachować normalny poziom cholesterolu, pomaga zachować prawidłową elastyczność naczyń krwionośnych.
WITANIA OSPAŁA - pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, działa relaksująco i adaptogennie. Korzystnie wpływa na aktywność umysłową i układ krążenia. Wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego. Pozwala na zachowanie prawidłowego stanu zdrowia skóry.
MIĘTA PIEPRZOWA - wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Wspomaga funkcje wewnątrzwydalnicze enzymów odpowiedzialnych za procesy trawienia m.in. tłuszczów. Mięta wspomaga zachowanie prawidłowych funkcji psychologicznych (m.in. dobrostan psychiczny, dobry sen).
KURKUMA– wspomaga prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Wspomaga funkcje wewnątrzwydalnicze enzymów odpowiedzialnych za procesy trawienia m.in. tłuszczów. Wykazuje działanie antyoksydacyjne dzięki czemu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
ŻEŃ-SZEŃ - wspomaga prawidłowy metabolizm glukozy i utrzymuje właściwy poziom glikemii, dba o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz prawidłowe funkcje psychologiczne. Wykazuje działanie antyoksydacyjne.
ELEUTEROK KOLCZASTY - wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Uczestniczy w prawidłowym metabolizmie glukozy, uczestniczy w utrzymaniu właściwego profilu glikemicznego.
CYTRYNIEC CHIŃSKI - wykazuje działania antyoksydacyjne (wspomagające ochronę komórek), korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego, wykazuje działania adaptogenne (prawidłowe funkcje psychologiczne), wspomaga pracę układu sercowo- naczyniowego, nerwowego i trawiennego.
RÓŻANIEC GÓRSKI - wspomaga pracę serca, układu krwionośnego i oddechowego. Pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Działa antyoksydacyjnie i adaptogennie. Wspomaga prawidłowe funkcje psychologiczne.
EKSTRAKT Z AKSAMITKI - bogaty w luteinę składnik pokarmowy zaliczany do rodziny karotenoidów.
OLEJKI ETERYCZNE Z EUKALIPTUSA I MIĘTY - wspomagają zdrowie układu oddechowego, wywołują kojący i przyjemny wpływ na gardło, krtań i struny głosowe. Dają pozytywny efekt smakowo-zapachowy.
Rekomendowane są dwa sposoby przyjmowania:
Przy dawkowaniu odbiegającym od zaleceń, trudno jest ocenić działanie preparatu, jednak należy założyć, że efekty nie będą zgodne z tymi, które występują przy właściwym dawkowaniu.
W zależności od kondycji organizmu w momencie rozpoczęcia kuracji, efekt działania OVOBIOVITA® Initium odczuwalny jest po zastosowaniu od 2 do 4 butelek preparatu.
Składniki aktywne | Zawartość (mg) w | Zawartość w porcji (mg) | |
100ml | 15ml | 30ml | |
Ovofosfolipidy; w tym: | 17 000 | 2 550 | 5 100 |
Kwasty tłuszczowe wielonienasycone (omega-3) w tym: | 1 333 | 200 | 400 |
kwas alfa linolenowy (ALA) | 533 | 80 | 160 |
kwas eikozapentaenowy (EPA) | 93 | 14 | 28 |
kwas dekozaheksaenowy (DHA) | 667 | 100 | 200 |
Cholina | 427 | 64 | 128 |
Miód gryczany z pyłkiem pszczelim | 13 333 | 2 000 | 4 000 |
Miód wielokwiatowy z pyłkiem pszczelim | 11 667 | 1 750 | 3 500 |
Sok z owoców aronii | 8 000 | 1 200 | 2 400 |
Sok z owoców czarnych jagód | 8 000 | 1 200 | 2 400 |
Sok z owoców żurawiny | 8 000 | 1 200 | 2 400 |
Olaj lniany | 6 000 | 900 | 1 800 |
Sok z owoców rokitnika | 6 000 | 900 | 1 800 |
Sok z owoców czarnego bzu | 6 000 | 900 | 1 800 |
Ekstrakt z zielonej herbaty | 5 000 | 750 | 1 500 |
Ekstrakt z witanii ospałej | 3 000 | 450 | 900 |
Ekstrakt z mięty pieprzowej | 2 000 | 300 | 600 |
Olej w wątroby rekina grenlandzkiego | 2 000 | 300 | 600 |
Ekstrakt z kłącza kurkumy | 1 000 | 150 | 300 |
Ekstrakt z korzenia rzeń-szenia | 500 | 75 | 150 |
Ekstrakt z korzenia eleuterokoka | 500 | 75 | 150 |
Sok z owoców cytryńca chińskiego | 500 | 75 | 150 |
Wyciąg z korzenia różeńca górskiego | 500 | 75 | 150 |
Koenzym Q10 | 100 | 15 | 30 |
Luteina | 80 | 12 | 24 |
Olejek z mięty pieprzowej | 47 | 7 | 14 |
Olejek eukaliptusowy | 33 | 5 |
10 |
Dodatkowe informacje:
Wartość odżywcza | w 100ml | w 15ml | w 30ml |
Energia kJ/kcal | 1630/390 | 245/58,5 | 490/117 |
Białko (g) | 4,0 | 0,6 | 1,2 |
Węglowodany (g) | 38,0 | 5,7 | 11,4 |
Tłuszcz (g) | 24,0 | 3,6 | 7,2 |